21 Ekim 2009 Çarşamba

Edwin Van Der Sar

Bu akşamki maçı seyrederken aslında bu efsane kalecinin vedasının ne kadar yaklaştığını fark ettim.Uzun zamandır zaten İngiltere medyasında yerine geçecek kaleci konuşuluyor hatta adaylardan biri bugün beraber atıştıkları Akinfeev.Maçlarla ilgili zaten bi yazı yazacağım ama bugünki maç resmen iki kalecinin atışması gibi oldu Akinfeev o golü yemese ikiside mükemmel bir performans sergilemiş olacaktı.Bu Van Der Sar'ın yerine kim gelecek konusu başka bi postun konusu ama şimdi biraz bu efsaneden bahsedelim.

38 yaşındaki bu 1.97'lik efsane 1990 yılında Ajax'da profesyonelliğe adım atmış.1995 yılında Ajax Şampiyonlar Ligini kazandığında 24 yaşındaki kaleci Avrupanın En İyi Kalecisi ödülünü almış.

1999 yılında Juventus'un kalesine geçen ilk İtalyan olmayan kaleci olmuş ve 66 maçta görev almış.Ancak Buffon denilen insan azmanı piyasaya çıkınca ona da yedek kulübesinin yolu gözükmüş.

Van Der Sar'ın bundan sonra neden Fulham'a gittiğini anlamak için o zamanlara gitmek lazım.O zamanlar daha Chelsea efsanesi bile yokken Muhammed Al Fayed Fulham'ı satın almıştı.Takımı iyi yerlere getirmek isteyen Al Fayed Van Der Sar'a da 7.1 Milyon Pound gibi kaleciler piyasası için gayet iyi bir para ödemişti.

Fulham bir türlü istediği yere gelemedi.Van Der Sar'ın da takım için ümitleri tükendiği zamanlarda Sir Alex Ferguson'un da Peter'den sonra Manchester kalecisi diye lanse ettiği en son aday Tim Howard için de ümidi kalmamıştı ve Van Der Sar'ı transfer etti.Sonrasında olanları hepimiz biliyoruz.

Van Der Sar kesinlikle futbolu bıraktıktan sonra özleyeceğim futbolculardan biri.En azından arkadaşlarla Pes yaparken ''Oha abi bu herif ahtapot mu herşeye uzanıyor ! '' nidalarını duymayı özleyeceğim.

Kendisiyle ilgili garip bir ayrıntıyla yazıyı bitireyim.Bu arkadaş üst üste 2 kez 2 sene üstüste Şampiyonlar Ligi finaline çıktı ve ikisinde de ilk sene kazanıp ikinci sene (Juventus (96) , Barcelona(09) ) kaybetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder