3 Ekim 2009 Cumartesi

2 Senelik Yıldız


18 yaşında Castellon'da profesyonel kariyerine başlayan Gaizka Zabala Mendieta sonraki sene Valencia'ya transfer oluyor.

92 yılından 97 yılına kadar kariyerinde pek anlatılacak bir şey olmayan Mendieta o sene 38 maçın 30'unda oynuyor, 10 gol atıyor ve ilk defa İspanya milli takımına çağırılıyor. O sene kazanılan İspanya kupası da bu güzel performansı taçlandırıyor.

Mendieta'nın patlaması ise 99-00 sezonunda oluyor. İspanya Süper Kupasını kazanarak başlayan Gaizka ve arkadaşları sonrasında Şampiyonlar Ligi'nde final görüyorlar. Real Madrid'e 3-0 yenilmelerine rağmen Valencia'nın bu performansı bir çok kişiyi şaşırtıyor. Bu başarının en önemli mimarı Gaizka o sene Uefa tarafından Yılın En İyi Ortasaha Oyuncusu seçiliyor.

00-01 senesinde de inanılmaz bir futbol oynayan Gaizka takımını yine finale çıkarıyor ancak bu sefer de penaltılarla eleniyorlar. Gaizka yine Yılın En İyi Ortasaha Oyuncusu seçiliyor.

Bu iki inanılmaz sezondan sonra SS Lazio onun için tarihi bir transfer ücret olan 48 Milyon Euro'yu teklif eder.Bu inanılmaz teklifi reddedemeyen Valencia, maestrosunu kaybettikten sonra bir daha asla istediği seviyeye gelemez.

Lazio'ya geldiğinde takımda Valencia'ya yarattığı etkinin aynısı beklenirken o sıradan bir ortasahaya dönüşür. Gaizka'ya verilen 48 Milyon Euro şu anda bile Lazio'nun ödeyemediği borçlarının başlangıcı olur. Lazio Gaizka'ya güvenerek başlattığı bu büyük atağın hezimetinin sonucu olarak gelecek sene biraz para kazanmak için Gaizka'yı Barcelona'ya kiralık gönderir.

Barcelona da onun düşüşüne engel olamaz. Middlesbourgh'a kiralanan Gaizka sonradan oranın oyuncusu olur. Son iki senesini sakatlıklarla geçiren Gaizka kontratı bittikten sonra futbol hayatına noktayı koyar.

Gaizka komple bir futbolcuydu. Top tekniği, koşuları, saha içi liderlik vasıfları ve duran top özelliğiyle bir ortasahanın olabileceği bütün iyi özellikleri taşıyordu. Ancak Valencia'dan sonra gerek sakatlıklar gerekse İtalyan ligine alışamaması onun sonunu hazırladı. Onun satılması Valencia'yı, onun alınması Lazio'yu perişan etti.

Gaizka Mendieta sadece 2 yıl boyunca yanan bir yıldızdı. öÖmrü kısa oldu ama izleyenler için gerçekten seyir zevki inanılmaz bir futbolcu olarak hafızalarda yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder