1 Kasım 2009 Pazar

Marsilya Olayı (1993 Şampiyonlar Ligi Finali)

Aziz Yıldırım Efes Pilsenli oyuncuların hepsinin doping aldığını ve spor tarihinde bunun ikinci kez yaşandığını söyledi.İlk kez yapan takım ise 1993 yılı Şampiyonlar ligi finalinde yaptığı ortaya çıkan Marsilya'ydı.

1993 yılında Şampiyonlar ligi şu anda bildiğimiz lig usülü olan Şampiyonlar ligi sistemine geçmişti.Aslında şuanki sistemden biraz daha garibi çünkü 2. tur var ve bu turu atladıktan sonra 2 gruba ayrılınıyor ve bu iki grubun birincisi final oynuyor.Ayrıca galibiyet 2 beraberlik 1 puandı.

Marsilya 2. tur da Dinamo Bükreş'i ilk maçta 0-0 ikinci maçta 2-0 ile geçerken Milan Slovan Bratislava'yı 1-0 ve 4-0 geçti.

Gruplarda ise Marsilya 3 galibiyet 3 beraberlik ile , Milan ise bütün maçlarını kazanarak birinci olmuştu.

Milan finalin mutlak favorisiydi.Kadrosunda Maldini , Albertini , Costacurta , Baresi , Rijkard , Van Basten ve Donadoni gibi yıldızlar vardı.Marsilya da ise Barthez , Desaily , Deschamps , Abedi Pele , Jacques Eydelie , Rudi Völler , Alen Boksic gibi iyi olsa da Milan kadar iyi olmayan isimler vardı.

Maçı Marsilya defans oyuncusu Basile Boli'nin 44. dakika da attığı gol ile kazanarak kimsenin beklemediği bir süprizle kupanın sahibi oldu.Bu Milan'ın Hollandalılarının son sezonuydu Rijkard Ajax'a gitti , Van Basten ise futbolu bıraktı.

Finalden sonra ortaya çıkan Marsilya klübü Şampiyonlar liginde ve lig de yaptığı şikelerden dolayı küme düşürüldü ve 1 sene boyunca Avrupa Kupalarından men edildi.

Asıl bomba ise 2002 senesinde takımın futbolcularından Jean-Jacques Eydelie 'ın biyografisinde yazdıklarıyla ortaya çıktı.Eydelie takımın Rudi Völler dışında bütün oyuncularının finalde doping aldığını itiraf etmişti.Bunun üstüne Milan'ın avukatları kupayı almak için gerekli işlemleri yaptılar ancak tek bir oyuncunun itirafı hiçbirşeyi değiştirmediği için kupa Marsilya da kaldı.

Bu kupa ayrıca Fransız takımlarının Şampiyonlar Liginde aldığı ilk ve tek kupadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder