18 Ağustos 2009 Salı

Okocha

Küçük Jay Jay çoğu afrikalı çocuk gibi sokaklarda futbol oynayarak futbol hayatına başlıyor.''O zamanlar yuvarlanan dönen herşey bizim için futbol topuydu'' diyor ilerleyen zamanlarda

Afrika da lokal takımlarda oynayan jay jay 17 yaşındayken yaz tatili için Almanya'ya gidiyor.Orada kaldığı adamın futbolcu arkadaşının antremanını izleyen jay jay dayanamayıp 2. gün antrenörden oynamak için izin istiyor.

İşte Jay Jay'in ilk takımı olan Bourussia Neunkirschen'e transferi böyle oluyor.Sadece 1 sene de Jay Jay bundesliga takımlarından Frankfurt'a transfer oluyor.Frankfurt da harikalar yaratan oyuncu kendinden çok söz ettirip afrika futbolunda önemli bir isim oluyor.O dönemlerden Okocha'nın çok güzel bir golü var.Hatta bu gol birçok futbol dergisinde yılın golü seçilmiş.

Bundan sonraki durağı ise Fenerbahçe oluyor.Fenerbahçe'nin yıldız transfer etme geleneğinin başlangıcı aslında bu adamdır.Okocha Fenerbahçe'nin en kötü dönemlerinden birine geldiği için tam istediği tarz bir oyun oynadı.Okocha kadife ayakları olan çalım atma konusunda Dünya'nın sayılı oyuncusundan biriydi ancak bu özelliklere sahip her futbolcu gibi pas vermeyi pek fazla sevmezdi.Zaten Fenerbahçe de taktiğini Okocha'ya at bekle olarak yapınca zaten adamın hiç pas atma gibi bi sorunu kalmadı.

Okocha Fener'deyken ülkemizde ayrıca kırmızı renkte krampon modası da gelmişti.Okocha'nın giydiği kırmızı renkli kramponlar sayesinde ülke gençliği kırmızı renkte krampon giymeye başladı.

Fernebahçe de ki 2 güzel sene sonunda Okocha Türkiye tarihinde bir ilk olarak karlı bi şekilde başka takıma satıldı.24 milyon dolara satılan Okocha hala Türkiye'den satılan en pahalı oyuncu özelliğini taşıyor.

Psg de ilk senesinde en kötü yabancı ödülünü alan Okocha sonrasında düzeliyor ve takımının en önemli parçası oluyor.Ancak hiç bir zaman bu kadar parayı hak edecek bir oyun oynamıyor ve sonrasında yedek kalmaya başlıyor.

Serbest kalan Okocha Bolton Wanderers'a transfer oluyor.Bolton da geçirdiği senelerde 2 kez yılın afrikalı oyuncusu ödülünü alan Okocha Chelsea ve Manchester United gibi takımların transfer listesine girse de takımını çok sevdiği için gitmiyor.

Bolton da bir çok güzel anıdan sonra katar'a gidiyor.Son olarak Hull City'i 104 yıllık geçmişlerinde ilk defa premier lige çıkardıktan sonra futbol hayatını bitiriyor.

Okocha Dünya tarihindeki bileğine en hakim ve en iyi oyunculardan biriydi ayrıca kendi ülkesi ve oynadığı her takımda sevilen bi adamdı.Okocha'nın ülkesinde kendi adı verilmiş stat var.

Türkiye'nin ilk ve en karlı yıldızı olan Okocha.Türk vatandaşı olup Muhammed Yavuz adını almıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder