29 Ağustos 2010 Pazar

Galatasaray Nereye Gidiyor ?




Galatasaray'ın Avrupa'yı salladığı dönemlerdi. Hakan Şükür'ün Inter'e transferinden sonra yeni bir golcü arayışına giren Galatasaray Uefa kupasını kazanmasının da güveniyle Türkiye tarihinin en pahalı transferi olan olan Mario Jardel'i 17.4 milyon euro'ya transfer etmişti. 169 maçta 166 gol atan altın ayakkabıyı kazanan Jardel oynadığı ilk ve tek sezonda 43 maçta 34 gol atmış ancak sakatlıklar ve kendi kişisel problemlerinden dolayı Türkiye'yi terk etmişti.

Jardel'in performansına güvenen Galatasaray girdiği bu büyük borç yüzünden çok sıkıntılar çekti. Uzun süre boyunca ekonomik krizle boğuşuldu, istenilen oyuncular alınamadı, olan oyuncuların maaş ödemelerinde sıkıntı çekildi. Kısacası Jardel ve o döneme ait diğer şaşalı transferler Galatasaray'ın 2000'lerde elini kolunu bağladı.

Özhan Canaydın döneminde kemer sıkma politikasına giden Galatasaray Ali Lukunku gibi fazla isme sahip olmayan oyuncularla devam etmek zorunda kaldı. Taraftar bu duruma karşı her ne kadar tepki gösterse de Özhan Canaydın başkanlıktan ayrılana kadar bu politika devam etti. Her ne kadar o dönem çok eleştirilmiş olsa da bu kadar problemli ve borç batağı içinde bir takımı alan Özhan Canaydın çaresizdi.

Özhan Canaydın dönemi sonrası Adnan Polat taraftarın özlediği o şaşalı dönemdeki Galatasaray'ın geri dönüşünü yapmaya çalıştı borçlar alındı kulüp düzelmeye başlamışken yeniden borçların altına imza attırıldı. Fotoğraftaki bu adamdan itibaren bir sürü isimli yeteneğe milyonlarca euro harcandı ama hiç bir zaman o istenen arzulanan ne Hagi bulundu nede Uefa şampiyonu Galatasaray.

2000'den 2010'a doğru gelirken Galatasaray aslında artık doğru yere gidiyor. Taraftarı mutlu etmek için borç içinde yüzerken milyonlarca euroluk Elano gibi Lincoln gibi transferler yapan Galatasaray bu transfer döneminde daha çok genç yetenekli bonservissiz oyuncular ve ucuz yabancı transferlere yöneldi. Geçtiğimiz dönemin transfer rekortmeni Galatasaray bu sezon daha sessiz ve daha yavaş ilerliyor alınan ve adı geçen oyuncular Galatasaray'ın yeni yolunu gösteriyor . Galatasaray artık daha ekonomik davranıyor isimli oyuncudan ziyade işe yarayacak oyuncular aranıyor.

Galatasaray'ın bu sisteme dönmesinin çok önemli başka bir sebebi var. Uefa artık borç batağında olan kulüplere karşı acımasız politikalar başlattı. Yüklü borcu olan takımlara (örn: Mallorca - Şampiyonlar Ligi) büyük cezalar ve Avrupa kupalarına katılım yasağı getiriyor. Bunlar sadece başlangıç ama ilerleyen zamanlarda Uefa'nın borçlu takımlara karşı daha da acımasız olacağını söyleyebiliriz.

Galatasaray Karpaty'e elenmiş olabilir bu doğal bişey ancak Galatasaray'ın nereye gittiği önemli bir konu ya Juan Pablo Pino gibi isimsiz ama ucuz yetenekler çıkartıp borç batağından kurtulacak yada Misimovic gibi yıldızlara para harcayıp geleceğin onlara getireceği yeni borçların derdini çekecek. Son olarak unutmamak lazım ki Franck Ribbery denen kişi de Metz'den gelen Anelka'nın bonusu bir futbolcuydu .

2 yorum:

  1. Çok büyük paralar harcanıp 30lu yaşlardaki yıldızların alınmasına bende karşıyım. Ama bu futbol ve oynamayı bilmeyip sadece koşmayı bilen adamlarla oynanmıyor. Şu an elimizdeki kadro tamamen bitik değil, bir kaleci ve iyi bir orta sahayla bu sezonu kurtarıp bir yandanda yazında geçen tip genç yetenek arayışına devam edebiliriz.

    http://hagininkosani.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Bu ülke her ne kadar kabul etmese de 2. sınıf bir futbol ligine sahip bir ülke 2. sınıf ülkeler oyuncu almaktan çok parlatıp göndermeye yöneliyor ancak biz daha çok parlayan oyuncular almaya çalışıyoruz.

    Aslında en güzel örnek Hollanda Galatasaray'dan zamanında Ajax yapılmaya çalışılmıştı Afrika da okullar fln ama işte o gençlere karşı sabırlı olmak lazım ha sonunda da Ajax gibi satmak lazım ki o da bi daha ki yazının konusu

    YanıtlaSil