25 Ağustos 2010 Çarşamba

Kocaman Yürek




Son zamanlarda Fenerbahçe dendi mi akla gelen ilk konu Aykut Kocaman-Alex olayı.Aslında dışardan bakınca olay falan yok.Takımın Teknik Direktörü bir oyuncuyu yedek oturtuyor.Ama bu oyuncu istatistikleri alt-üst eden Fenerbahçe tarihinin tartışmasız en başarılı yabancısı olan Alex olunca olay farklı bir boyuta taşınıyor.E o zaman Aykut Kocaman aptal mı bu oyuncuyu oynatmıyor diye sorabiliriz.Tabiki değil.Önce şunu belirtelim Alex yedek kalmayacak diye bir durum yok.Takım savunmasına katkı sağlamıyorsa ki Aykut hocaya göre bu konuda zayıf.Mücadele derecesi yüksek maçlarda yedek bekleyebilir.

Asıl konuşulması gereken Aykut hocanın bu radikal tutumu.İlk Daum dönemi ardından Zico ardından Aragones ve sonunda yine Daum.Hepsinin ortak noktası çift ön libero,Alex ve tek forvet.Fenerbahçe Avrupa'da en başarılı dönemini Zico'nun ikinci yılında bu sistemle geçirdi.Ve tartışmasız son 5 yılın açık ara derbi şampiyonu.Sonuç kısmına baktığımızda 5 yılda 1 şampiyonluk olduğunu görüyoruz.O zaman bu sistemde bir sorun var.İlk 10'dan aşağıdaki neredeyse tüm takımlara Fenerbahçe puan vermiş.Ligin anahtarı zaten bu maçları kazanmaktan geçiyor. 6 derbi maçı size max. 18 puan getirir ama o kaybettiğiniz diğer maçlar size max. 84 puan getirir ki zaten bu puanla şampiyon olursunuz.Biraz önce saydığım Teknik adamlardan hiçbiri bu sistemi değiştirmeyi denemedi.Hepsi hazıra kondu.Alex gidince ne olucak diye düşünmediler.İşte şimdi Aykut Kocaman bunu değiştirmek istiyor.Fenerbahçe'nin oyununu çağdaş,günümüz futbolunun seviyesine çekmeye çalışıyor.Bu dönemde elbet kazalar,kırılmalar yaşanacak.Amaç bu dönemi minimum kayıpla atlatmak.


Aykut Kocaman'ın transfer politikasını inceleyelim.Alınan oyuncular Stoch,Dia,Nang,Caner.Bir kere Niang dışında hepsi genç ve ilerde paralar kazanabileceğiniz oyuncular.Oyunsal anlamda hepsinin bir özelliği var.Günümüz futboluna uygun çabuk,süretli,topla alışverişi iyi olan ve dikine kaleye gidebilen oyuncular.Bu açıdan baktığımızda Alex'in neden yedek beklediğini biraz daha iyi anlayabiliriz.Aykut Kocaman şu mesajı veriyor.Benim takımımda yavaş,2 ileri 1 geri oyun sistemi artık yok!.Sadece bu bile yıllardır özlenen Fenerbahçe'nin habercisi.Taraftarlar tabiki kızacak,eleştiricek ama Aykut Kocaman çok büyük bir saygıyı hakediyor.Dokunulmayana dokunduğu,değiştirilemeyeni değiştirmeye çalıştığı için.

2 yorum:

  1. Merakıma mucib oldu. bir insanın söylediğini gerçekleştirebileceğine inanmanızı ne sağlıyor? Futbol az buçuk takım bazında olmadan futbol bazında takip eden her kes nasıl oynanması gerektiğine dair aynı şeyi söyleyecektir. Bu konuda aramızda dâhi yok. aykutun söylemleride gayet sıradan çözüm önerileri. Lakin kafamı kurcalayan kariyeri boyunca hızlı ve dikine futbolun yanına yaklaşamamış pareria çakması antrenörlük denemeleri sergilemiş bir kişinin bu söylediklerini gerçekleştirebileceğine nasıl inanıyorsunuz. Yarın bir gün ben ali bilgin futbolu bırakıp hızlı oynamalıyız sahanın her yerinde basmalıyız dese onudamı TD yapıcaz?

    Kriter nedir? Aykutun bu işi başarabileceğine inancınızın temeli nedir?

    Tamam Aykutu oyuncu iken dahi pek sevmezdim, fener efsaneleri arasında ilk 10 yapsam, ilk 20 yapsam girmez ama bir kişi de bana bunu mantıklı bir şekilde açıklayabilir mi? Şundan ve şundan dolayı Aykut yapabilir diye? Sadece konuşarak oluyormu bu işler? O zaman Alex pres de yapsın diyelim alex pres de yapsın!

    YanıtlaSil
  2. söylenenlerle yapılanlar örtüşüyor.hızlı oyun oynayacağız deniyor.deivid,ali bilgin,deniz,guiza tipi adamlar gönderiliyor.alex dahi kesilebiliyor.senin bu mantığına göre aragonesin çok başarılı olması gerekiyodu.sonuçta efsane hoca değil mi?keza del bosque ve frank rijkaard'ıda dahil edebiliriz.oyuncu tiplerine göre oyun sisteminiz olmalıdır.2 yıl önceki fenerbahçe kadrosunda alex'ten xavi selçuk'tan senna yaratamazsınız sonuçta.aykut kocaman'ı seversin sevmezsin ayrı tabiki.ben sözlerini ve eylemlerini karşılaştırıyorum.bu dönemde alınacak kötü sonuçlar önemli değil benim için.değişim yapmaya çalışıyorsunuz elbet sancıları olacaktır.alex'ten emre gibi pres yapmasını beklemiyo kimse ama ayağınıda uzatsın bi topa 4-5 metre fazla geriye doğru koşsun.yani biraz daha özveri göstersin.kariyer önemlidir ama herşey demek değildir.

    YanıtlaSil